Bijdrage raadsvergadering o.a. bijeenkomst instituut Kopland, Huisvestingsplan RSG (II)

[...]

2. Mededelingen.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Enige weken geleden hebben wij een uitnodiging gekregen van het instituut Kopland. En er was een bijeenkomst georganiseerd over kindermishandeling en seksueel misbruik. Eén op de zes kinderen heeft daar mee te maken werd daar toen verteld. Het was een hele leerzame en informatieve indrukwekkende bijeenkomst. En eigenlijk alle geledingen waren er politiek, politie, jeugdhulp. En ik vroeg mij af of onze jeugdhulp en onze hulporganisaties met het instituut in contact staan.  
 

[...]

8. Huisvestingsplan RSG Ter Apel.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Tijdens de vorige vergadering bleek iedereen dit plan  unaniem te steunen behalve mijn partij. Dat geeft natuurlijk ook een beeld dat iedereen helemaal blij is en weinig kritiekpunten heeft. Ik wil met u delen dat ik de afgelopen dagen gebeld ben, gemaild ben, berichten ingesproken heb gekregen van mensen die zeggen we begrijpen helemaal wat u zegt, wat een enorm bedrag, waar is dat voor nodig. Niet mensen van mijn partij maar mensen die daarbij zeiden ik stem altijd op …, maar ik wil u toch laten weten dat ik blij ben dat u een ander geluid laat horen. Toen dacht ik het is jammer dat we niet met zo'n groot plan, en breder getrokken, misschien met andere plannen ook, toch wat meer de burgers kunnen betrekken bij beslissingen van zoveel geld en zulke grote projecten. Vorige keer heb ik een vraag gesteld die nog niet beantwoord is. Dat ging namelijk over de verbouwing geeft natuurlijk behoorlijk wat overlast. Er is ondertussen een populatie die daar op school zit en een aantal mensen wat daar les moet geven. Hoe zijn die problemen ondervangen? Hebben ze daar allerlei oplossingen voor bedacht zodat ze daar nu geen last van hebben? En een typische Partij voor de Dieren vraag waarschijnlijk maar heeft u al enig idee hoeveel bomen dit gaat kosten?
 

[...]

Mevrouw Van der Horst: De Partij voor de Dieren vindt goed onderwijs voor iedereen natuurlijk belangrijk. Scholen verdienen een sterk team met betrokken en goed opgeleide docenten die gebruik kunnen maken van eigentijds ondersteunende faciliteiten in een schoon, aantrekkelijk en veilig gebouw. De RSG, die op zich al prachtig is en volgens de wethouder een uitstekend team heeft, uniek gelokaliseerd is, vraagt 12 miljoen voor de huisvesting om de meer levensvatbaarheid voor een periode van 10 jaar, misschien langer te kunnen waarborgen. De Partij voor de Dieren gunt de leerlingen een prachtige school, gunt de docenten een prachtige school, maar niet voor dit exorbitante bedrag. Voor ons is dit aan de burgers die met allerlei beperkende maatregelen te maken hebben gehad niet uit te leggen. Het is ook erg jammer dat er maar één plan is gemaakt zodat er geen andere mogelijkheden zijn die we kunnen overwegen. De raad heeft dus niet echt veel keus. Helaas kan mijn partij met dit plan niet instemmen.  

[...]

09 Rondvraag.
 
Mevrouw Van der Horst: De mensen die in financiële problemen of in de schuldsanering zitten hebben ongelooflijk veel chronische stress. Nu is er onderzoek gedaan en het blijkt dat als je als hulpverlener eerst de stress wegneemt dat mensen beter te helpen zijn, omdat door de stress mensen minder goed kunnen plannen, hun geheugen achteruit gaat. Ik vond het eigenlijk zo’n eyeopener, ik ben heel benieuwd of wij dat hier in onze gemeente de aanpak ook op die manier doen.
 

[...]